La Universitat de les Illes Balears celebra un any més les Jornades d'Experiències Docents, una trobada que s'ha consolidat com a referent per compartir experiències, fomentar la innovació educativa i debatre sobre les noves tendències en l'ensenyament universitari. En aquesta edició, les Jornades se centren en línies temàtiques actuals que cerquen impulsar la qualitat educativa i adaptar-se als nous reptes acadèmics i tecnològics.
Per què participar-hi?
Aquestes jornades són una oportunitat única per a tots els docents que vulguin millorar la seva pràctica educativa i aprendre de les experiències d'altres companys i companyes. És un espai per compartir i inspirar-nos mútuament, descobrir metodologies noves, i explorar de quina manera les tecnologies emergents, com la intel·ligència artificial, poden transformar la docència. Participar-hi no només contribueix al desenvolupament professional, sinó que també enriqueix el conjunt de la comunitat acadèmica.
Animam tot el professorat a involucrar-se activament en les Jornades i a presentar-hi les seves experiències. Tant si es tracta d'una pràctica innovadora en l'ús de la tecnologia, d'un projecte d'aprenentatge servei o d'una estratègia metodològica nova, la vostra aportació pot ser de gran valor per als altres. Podeu presentar les vostres experiències en diferents formats: pòster, vídeo o comunicació presencial. Cada format ofereix una via diferent per compartir les vostres iniciatives i obrir un debat sobre els aprenentatges assolits i els reptes trobats.
Línies temàtiques
- Aplicacions de la IA a la docència i l'avaluació
- Mostra d'aules digitals
- Aprenentatge servei i altres aprenentatges professionalitzadors
- Estratègies metodològiques d'innovació docent
Aquesta línia temàtica pretén destacar experiències en les quals la intel·ligència artificial esdevé una eina clau per a la millora de l'ensenyament i l'aprenentatge. Es mostraran exemples d'ús d'assistents virtuals per personalitzar l'educació, automatitzar tasques administratives, analitzar dades dels estudiants, automatitzar la correcció d'exàmens, fer retroaccions personalitzades i detectar patrons de rendiment, entre altres aplicacions.
En aquesta línia es presentaran propostes sobre el disseny de les aules digitals, enteses com un reflex de la planificació didàctica adreçada a l'aprenentatge dels alumnes. Es farà èmfasi en l'estructuració i el contingut, així com en la integració en el procés educatiu.
Aquesta línia inclou iniciatives educatives que combinen l'aprenentatge amb el servei a la comunitat i ofereixen als estudiants l'oportunitat de treballar en projectes que aborden necessitats reals de l'entorn per tal de millorar-lo. També estan previstes altres formes d'aprenentatge professionalitzador, com les pràctiques a centres (pràcticum) i el currículum dual.
Es mostraran experiències d'innovació educativa centrades en la millora de l'aprenentatge a través de l'ús d'estratègies metodològiques com el treball per projectes, el treball col·laboratiu o cooperatiu, l'aula inversa, entre altres enfocaments orientats a l'optimització del procés formatiu.
Organització
Les Jornades es duran a terme en format presencial i en línia. Començaran el dia 5 de febrer amb les activitats presencials i continuaran fins al 12 de febrer de forma virtual. Amb aquesta finalitat, s'activarà un espai a Aula digital per a les VII Jornades d'Experiències Docents, al qual tindràs accés com a professor.
En aquest espai trobaràs les experiències que hauran compartit els altres docents en format vídeo. Al costat de cada vídeo, hi haurà un fòrum perquè els autors puguin ampliar-ne la informació, fer els aclariments que considerin oportuns, etc., i perquè els assistents plantegin preguntes i comentaris sobre l'experiència, per tal que aquest esdevingui un espai de diàleg i d'intercanvi d’idees.
Programa
Programa d'activitats presencials
5 de febrer a la sala d'actes de l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos. Primera planta
Descarregau-ne el programa
9.00 h. Inauguració institucional
Benvinguda i presentació, amb la participació de la Vicerectora de Gestió i Política Acadèmica de Grau, Yolanda González Cid, el Vicerector de Personal Docent i Investigador, Antoni Bordoy Fernández, i el Director General d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors, Sebastián Massanet Massanet.
9.30 h. «L'aprenentatge servei explicat en tres exemples: reptes per a un disseny i una implementació reeixits i transformadors»
Berta Paz Lourido, membre fundador de l'Associació Espanyola d'Aprenentatge Servei Universitari (de la qual és presidenta) i de l'associació INeDITHOS (Investigació i Intervenció Educativa i Tecnològica en el Camp de la Pedagogia Hospitalària); vicepresidenta de la European Association of Service-Learning in Higher Education, i coordinadora del grup impulsor d'aprenentatge servei a Balears, i, també, de la Xarxa APSU del Grup 9 d'Universitats. És professora titular del departament d'Infermeria i Fisioteràpia.
10.15 h. La Vicerectora d'Innovació i Transformació Digital, Lorenza Carrasco Martorell, parlarà dels Projectes UniDigital relacionats amb la docència
11 h. Berenar
11.45 h. «Què és el que no ha quedat clar?... De la perplexitat a la indagació sobre què pensen els estudiants»
Conferència a càrrec de Javier Paricio Royo. Universitat de Saragossa. Investigador especialitzat en la qualitat i la millora de la docència a l'educació superior.
13 h. Taula d'experiències
- «Disseny d'un bot de conversa com a eina de retroalimentació en projectes d'estudiants».
Juan Moreno García. Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació - «Resultats d'un cicle d'analítica d'aprenentatge per fomentar la lectura dels articles científics»
Margalida Montserrat Mesquida. Investigadora postdoctoral al grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) - «Tutor socràtic amb ChatGPT: al servei de la promoció del pensament crític de l'alumne»
Avelina Miquel Lara. Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques - «Cap a una avaluació formativa: adaptant-nos als canvis»
María Sard Bauzá i Paula Aguiló. Departament d'Economia Aplicada
Programa d'activitats en línia
Del 6 al 12 de febrer
Dins Aula digital trobareu l'espai de les VII Jornades d'Experiències Docents, el qual recollirà les experiències que hauran compartit els participants en format vídeo o pòster.
Al costat de cada vídeo o pòster hi haurà un fòrum perquè els autors puguin ampliar-ne la informació, fer els aclariments que considerin oportuns, etc., i perquè els assistents a les Jornades plantegin preguntes i comentaris sobre l'experiència, per tal que aquest esdevingui un espai de diàleg i d'intercanvi d'idees.
Comunicacions en línia
Aplicacions de la IA a la docència i l'avaluació
- L’ús de la IAG com a metodologia d’aprenentatge: percepcions i reflexions a través de les pràctiques d’aula
- Redefinint l'ensenyament d'idiomes per a fins específics amb aplicacions d’IA
- La IA en el món acadèmic i professional: una píldora formativa sobre oportunitats i riscos
- Una proposta per fomentar un ús ètic de la IA a la universitat i potenciar l'ocupabilitat futura de l'alumnat
- Aprendre a pensar críticament: el poder del tutor socràtic AI
- Explorant el potencial de ChatGPT a l'ensenyament d'idiomes per a fins específics: experiències a l'aula d'anglès per a turisme
- La integració d'eines d'intel·ligència artificial en recursos per a l'ensenyament-aprenentatge de l'alemany
- Una experiència pilot d’ús de xarxes neuronals per a l’aprenentatge de classificacions geomètriques en l’alumnat de 4t del grau d’Educació Primària
- Integració de la intel·ligència artificial a l'ensenyament de l'alemany per al turisme en un nivell d'A2 segons el Marc Europeu de Referència per a les Llengües
- Disseny d'un bot de conversa com a eina de retroalimentació en projectes d'estudiants
Aprenentatge servei i altres aprenentatges professionalitzadors
Estratègies metodològiques d'innovació docent
- Comunicació 3.0: Transformant l’aprenentatge de l’expressió oral a la universitat
- Aprendre lingüística des del carrer: una experiència a través del paisatge lingüístic de Palma
- Treballar per projectes la llengua normativa per aconseguir un ensenyament significatiu: una experiència al grau de Llengua i Literatura Catalanes
- Resultats d’un cicle d’analítica d’aprenentatge per fomentar la lectura dels articles científics
- INNOMICRO: Transformant l'ensenyament amb estratègies modulars i contingut personalitzat en Microbiologia
- Incrementar la motivació i implicació dels alumnes mitjançant projecte de recerca integrant seminaris i pràctiques de laboratori
- Pro Tip: descobreix, crea i edita PROtocols i TIPs de laboratori
- Exposicions orals dinàmiques en Farmacologia General: un enfocament col·laboratiu
- Creació de contingut per a xarxes socials com a mètode d'aprenentatge de la fisiologia al Grau en Bioquímica
- Observació i retroacció entre el professorat universitari com a estratègia de desenvolupament professional i millora de la cultura de col·laboració
- Cap a una avaluació formativa: adaptant-nos als canvis
- Disseny de vídeos interactius per introduir les pràctiques de laboratori de primer curs a l'alumnat del Grau en Química i avaluar el grau de comprensió dels continguts i procediments bàsics necessaris per dur-les a terme
- Protocol d'actuació i estudi de viabilitat d'un programa de descansos actius a l'aula universitària
- Unificació dels aspectes normatius i legals en estudis ambientals i de gestió i investigació en ciències de la salut a través de l'assignatura “El marc legal de la biologia”
- Enfocament i Motivació: Integrant Mindfulness i Gestió del Temps a l'Aula
- Museus i aules: un catalitzador per al debat i la reflexió crítica
- Integrant jocs en el context d'aules universitàries
- Building Teams: una experiència de millora de la gestió de les pràctiques externes del grau en fisioteràpia
- Mat3D_UIB: donar forma a les matemàtiques perquè es puguin veure, tocar i entendre
- Música-Universitat-Societat-Acció per a la Sostenibilitat i la Inclusió (MUSAS+In)
- Shakespeare, justícia social i música: el haiku com a aparador
- Iurispèdia: un tesaurus jurídic col·laboratiu a Aula digital
Participació
Si vols participar a les VII Jornades d’Experiències Docents, has d'emplenar el formulari de participació. El termini per enviar les propostes de comunicació acaba el dia 26 de novembre
s'ha ampliat fins al 15 de desembre
Un cop acceptada la teva experiència, hauràs de fer un vídeo o un pòster per explicar-la. Aquests es penjaran a l’espai activat a Aula digital per a les Jornades, en el qual s'habilitarà un fòrum perquè els assistents puguin fer preguntes i comentaris a l'autor, a fi que esdevingui un espai d'intercanvi d’idees. Al missatge de confirmació d'acceptació de l’experiència inclourem les instruccions per enviar-lo
Si necessites ajuda per elaborar el vídeo, no dubtis a contactar amb nosaltres.
S’expedirà un certificat de participació a les persones que hagin pres part a les Jornades explicant les seves experiències.
Novetat!
Durant les Jornades, tots els assistents podran votar la millor experiència docent. L'experiència més votada rebrà un premi de 100 euros. Una selecció de les millors experiències formarà part d'una exposició itinerant de la UIB.
Inscripció
Si estàs interessat a assistir a les VII Jornades d'Experiències Docents, has d'emplenar el formulari d'inscripció.
Condicions per obtenir el certificat d'assistència:
- Per obtenir un certificat per les deu hores de les Jornades has d'assistir i signar a la sessió presencial de dia 5 de febrer i participar almenys a dos fòrums diferents dins l'espai virtual de les Jornades.
- Si només assisteixes de manera presencial dia 5 de febrer o sols participes en l'activitat en línia, obtindràs un certificat de cinc hores.
Dates importants
- Termini per enviar les propostes de comunicació:
26 de novembres'ha ampliat fins al 15 de desembre - Data d'acceptació de les propostes de comunicació: 16 de desembre
- Data límit per enviar les videoexperiències: 15 de gener
- Data límit d'inscripcions: 31 de gener
- Sessió presencial: 5 de febrer
- Dates de realització de les Jornades: del 5 al 12 de febrer
Comitè organitzador
Campus Digital, Unitat de Gestió dels Estudis de Grau (UGEG), l'Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE) i la Direcció de Formació del PDI
Col·laboradors
Dubtes o suggeriments
Si tens cap dubte o suggeriment, emplena aquest formulari o envia un missatge a jornades.docents@uib.cat.