Certificats
Certificació d’ús de les TIC com a element de millora i d'innovació docent
- Per a què un certificat d’ús de les TIC com a element de millora i d'innovació docent?
- Quins aspectes es tenen en compte per obtenir el certificat?
- Com es valoren aquests aspectes?
- Com sol·licitar el certificat?
D’acord amb el que s'ha establert en el FOU 347 (acord executiu pel qual es regula l’activitat docent a les assignatures de les titulacions de grau), i tal com es va aprovar a la sessió ordinària del Consell de Direcció del dia 15 de maig de 2012, Campus Digital emetrà la certificació de l’ús de les TIC com a element de millora i d’innovació docent, per tal de reconèixer la seva especial dedicació al professorat que hagi demostrat aquests mèrits.
Aspectes que es valoraran per a l’obtenció del certificat:
Emprar les eines de comunicació per a la tutorització.
Posar a disposició de l'alumnat materials o recursos per facilitar la comprensió dels continguts (per exemple: articles, enllaços a documents, presentacions de l'assignatura, vídeos, altres materials multimèdia).
Utilització de diferents eines a través de la plataforma, per proposar activitats d'aprenentatge, fer-ne el seguiment i l'avaluació i fomentar la participació de l'alumnat.
Com es valoren aquests aspectes?
La valoració d’aquests aspectes es durà a terme d’acord amb l’ús que es fa de la plataforma Moodle (i d’altres possibles eines externes):
1. Utilització d’eines de comunicació
Les eines de comunicació afavoreixen la interacció entre el professor i l'alumne i, també, entre els estudiants; ens permeten, entre altres opcions, realitzar tutories electròniques individualitzades, notificar i comentar aspectes organitzatius de l’assignatura, resoldre els dubtes plantejats pels estudiants, etc. Les eines de comunicació que es tenen en compte per a la baremació són les següents:
Fòrum individualitzat per a tutories
Tauler d'anuncis i Fòrum general
Xat
La valoració d’aquest apartat es farà de la manera següent:
- Per nombre de missatges enviats:
Entre 1 i 15 | De 16 a 25 | De 26 a 35 | Més de 35 |
1 punt | 2 punts | 3 punts | 4 punts |
- 1 punt per a cada eina diferent utilitzada
2. Activitats d’aprenentatge
Entenem per activitat d’aprenentatge aquelles propostes docents dirigides a l’alumnat i encaminades a l’adquisició de determinats continguts i a la consecució dels objectius establerts. Aquestes activitats s’han de dur a terme utilitzant alguna de les eines disponibles a Moodle, com per exemple:
Fòrum
Wiki
Glossari
Base de dades
La valoració d’aquest apartat es farà de la manera següent:
1 punt per a cada activitat realitzada.
1 punt per a cada eina diferent emprada. S’obtindrà un punt extra per a les eines de Base de dades i SCORM, per la seva major dificultat d’ús.
3. Entrega d’activitats i avaluació
Es tracta de la utilització d’eines que tenen per finalitat l’entrega de treballs realitzats per l’alumnat o bé eines que permeten l’avaluació dels continguts adquirits.
Tasques
Qüestionaris
Taller
La valoració d’aquest apartat es farà de la manera següent:
1 punt per a cada activitat realitzada.
1 punt per a cada eina diferent emprada. S’obtindrà un punt extra per a les eines Qüestionaris i Taller, per la seva major dificultat d’ús.
4. Recursos
a. Materials de continguts bàsics
Materials d’elaboració pròpia en què s’ofereix a l’alumnat el desenvolupament dels continguts de l’assignatura.
b. Materials d’ampliació
Materials complementaris que aprofundeixen en els continguts de l’assignatura, o que els amplien, els quals poden ser d’elaboració pròpia o aliena.
c. Format dels materials
Menys de 10, de 10 a 20, de 21 a 40, de 41 a 50, més de 50.
Tant els materials de continguts bàsics com els d’ampliació poden abraçar diversos tipus i formats: documents de text, enllaços a pàgines web, presentacions, animacions, vídeos, etc. La valoració d’aquest apartat es farà en funció de la quantitat de recursos que hi ha disponibles a l’assignatura:
Menys de 10 | De 10 a 20 | De 21 a 40 | De 41 a 50 | Més de 50 |
1 punt | 2 punts | 3 punts | 4 punts | 5 punts |
5. Utilització d'eines externes a Moodle
Addicionalment també es tindrà en compte la utilització d'eines externes a Moodle amb una finalitat didàctica: totes aquelles eines web d’ús general, emprades de manera alternativa, amb una finalitat didàctica pel professorat (per exemple: blogs, xarxes socials, marcadors, etc.).
Es pot fer la sol·licitud corresponent a través d’UIBdigital. Per tal d’obtenir el certificat, s’ha d’aconseguir, almenys, una puntuació total de 15 per a les assignatures de 6 crèdits, i de 12 per a les de 3 crèdits. Un cop rebuda la sol·licitud, el servei de Campus Digital hi accedirà per revisar les dades que heu emplenat.
No se certificaran les assignatures corresponents a Treball Final de Grau i de Màster. Els espais per a aquestes s’utilitzen, bàsicament, per a la comunicació amb els alumnes, per tutoritzar i per a l’entrega dels treballs. Per tant, no són assignatures amb docència i, com a conseqüència, l’ús que es fa de les eines de Moodle, i d’altres, no compleix les condicions mínimes requerides.