El conte i la discapacitat
Els alumnes d’Atenció Integral a la Discapacitat i la Cronicitat, de quart curs del grau de Fisioteràpia (2021-22), van elaborar un conte breu relacionat amb la diversitat funcional com a part de l’avaluació contínua de l’assignatura.
La sensibilització social cap a la discapacitat és un gran repte en el qual tothom, especialment els professionals de la salut, ha de participar. Tot i ser imprescindibles, l’empatia o les habilitats comunicatives no es treballen amb freqüència en els entorns d’educació superior. Així doncs, aquest projecte cercava potenciar l’empatia i millorar les competències dels alumnes envers la diversitat funcional.
Els quinze estudiants matriculats van respondre un qüestionari inicial de competències autopercebudes sobre la discapacitat física, psíquica i sensorial, i un altre sobre la sensibilització respecte de la discapacitat. Posteriorment, van seleccionar una patologia d’interès. Després de realitzar una cerca d’evidències bibliogràfiques i no bibliogràfiques (p. e., material audiovisual, entrevistes…), se’ls encomanà redactar un conte breu (màxim de dues pàgines) en el qual havien de reflectir una situació, una vivència o un repte relacionats amb la diversitat funcional.
Els contes es presentaren en una sessió conjunta a l’aula, en forma de contacontes, on els alumnes reberen la retroacció (feedback) de docents i companys. S’avaluaren la creativitat i l’originalitat de la producció, els aspectes tècnics (versemblança, relació amb la fisioteràpia…) i els formals (redacció, estil, claredat expositiva).
El projecte va ajudar els estudiants a millorar tant la sensibilització cap a la discapacitat com la percepció de les seves competències.
Participants:
Nuria Garcia Dopico
Miguel Ángel Capó Juan
Línia temàtica: Estratègies metodològiques d’innovació docent
Data de presentació: febrer de 2023, a les V Jornades d’Experiències Docents