ChatGPT: amic o enemic invisible? Ús d'eines d'intel·ligència artificial a la universitat

Foto de l'autor d'aquesta experiéncia

En un temps en què el professorat ja està intentant gestionar les implicacions i aplicacions de la IA a les aules, què és el que realment sabem sobre l’ús que en fa l’alumnat? Amb l’objectiu d'enriquir el debat sobre rol que hauria d’ocupar la IA a la docència, hem realitzat una enquesta per estudiar si l’alumnat fa servir eines d'IA, com és el cas de ChatGPT, i amb quina finalitat. 

Al començament del curs acadèmic 2023-24, més de 700 persones de diferents cursos i graus universitaris de la Universitat de les Illes Balears varen contestar de manera voluntària un qüestionari en línia creat amb Google Forms. Els resultats indiquen que gran part de l’alumnat ja està fent servir ChatGPT per cercar informació i resoldre dubtes relacionats amb els seus estudis.

Per tant, el debat en l’àmbit universitari no s’hauria de centrar a esbrinar com evitar o penalitzar-ne l’ús. El repte és aprendre a tractar-lo com una eina complementària que pot ajudar a millorar la pràctica educativa. L’oferta de cursos específics pot ser una mesura per fomentar l’ús responsable i ètic d'eines d’IA i per sensibilitzar l’alumnat davant els riscos del (mal) ús.

Participants:

Silvia Ortiz
Joanna Blahopoulou

Línia temàtica: Implicacions i aplicacions de la IA en la docència

Data de presentació: febrer de 2024, a les VI Jornades d’Experiències Docents