Disseny d'un bot de conversa com a eina de retroalimentació en projectes d'estudiants

Foto de l'autor d'aquesta experiéncia

La personalització de l'aprenentatge és una de les possibilitats que ofereix la intel·ligència artificial generativa (IAGen) en educació. Aquest estudi descriu la creació i la millora d'un bot de conversa IAGen per retroalimentar projectes acadèmics en una assignatura de Pedagogia del segon semestre. Seguint una metodologia de recerca basada en disseny, es varen recopilar dades mitjançant un qüestionari d'expectatives, l'escala BUS-11 i els informes de valoració.

La primera versió de l'assistent, desenvolupada amb POE i ChatGPT-3.5, es va provar abans del lliurament final dels treballs, fet que permetia que l'alumnat pujàs el document per rebre retroalimentació qualitativa basada en una rúbrica d'avaluació i una qualificació orientativa. Les expectatives varen ser majoritàriament positives, entre les quals va destacar el suport acadèmic. Tot i això, l'escala BUS-11 va donar resultats polaritzats i, encara que els informes grupals varen reflectir comentaris favorables, també varen sorgir alguns inconvenients.

Després de l'avaluació docent, se'n varen comparar les qualificacions amb les del bot de conversa, identificant àrees de millora. A partir d'aquestes dades, i considerant les observacions i les valoracions de l'alumnat, es va redissenyar l'assistent. A la nova versió es va utilitzar un GPT personalitzat amb motor GPT-4, es va refinar la petició (prompt) i es varen explicitar amb més detall alguns ítems de la rúbrica d'avaluació. En reprocessar tots els treballs, els resultats es varen alinear millor amb les valoracions del professorat.

Al curs 2024-25, l'assistent s'implementarà amb una programació més específica, no només per a la valoració final, sinó també per acompanyar el procés d'elaboració del projecte, amb l'objectiu d'oferir un suport continu i personalitzat a l'alumnat.

Aquesta experiència docent s'integra dins el projecte d'innovació docent «PID242639 Assistents virtuals amb IA com a eina per a l'acompanyament i personalització de l'aprenentatge».

Participants:

Juan Moreno García
Jacoba Munar Garau
Jesús Salinas Ibáñez

Línia temàtica: Estratègies metodològiques d'innovació docent

Data de presentació: febrer de 2025, a les VII Jornades d'Experiències Docents