La integració d'eines d'intel·ligència artificial en recursos per a l'ensenyament-aprenentatge de l'alemany
L'avenç de la tecnologia i el desenvolupament accelerat de la intel·ligència artificial (IA) transformen el paper del professorat a l'ensenyament d'idiomes. A l'Educació Superior, la IA no només ofereix noves possibilitats pedagògiques, sinó que també redefineix la interacció entre el docent, l'estudiant i les eines digitals. En aquest estudi vaig analitzar la implementació de la IA en recursos digitals per a l'ensenyament de l'alemany i el seu impacte al rol del docent. S'han avaluat set plataformes educatives d'aprenentatge d'idiomes: Babbel, Busuu, Duolingo for Schools, FluentU, Mondly, Quizlet i Rosetta Stone. L'avaluació es va fer mitjançant una eina adaptada de cursos digitals d'alemany (Velasco Arranz, 2019), composta per 18 ítems agrupats en tres blocs: selecció de continguts, aspectes tecnicopedagògics i funcionalitats.
L'anàlisi qualitativa i descriptiva va revelar un alt grau d'implementació d'IA en aquestes plataformes. Totes apliquen IA en almenys el 89% dels ítems avaluats, i una assoleix una cobertura completa del 100%. Els resultats destaquen l'alt nivell de personalització i retroalimentació que ofereixen aquestes plataformes, cosa que representa un suport per al professorat en la tasca docent. Tot i això, encara que aquestes eines proporcionen automatització i adaptabilitat, la figura del professor continua sent central per guiar, complementar i contextualitzar l'aprenentatge.
L'experiència ha estat molt positiva i demostra que la integració de la IA a l'ensenyament de l'alemany ofereix oportunitats per enriquir el procés educatiu. Això no obstant, és essencial que el professorat mantingui el seu rol essencial, utilitzant la IA com una eina complementària que potencia, però no substitueix en cap cas, la seva tasca pedagògica.
Participants:
Línia temàtica: Aplicacions de la IA en la docència i l’avaluació
Data de presentació: febrer de 2025, a les VII Jornades d’Experiències Docents