Una proposta per fomentar un ús ètic de la IA a la universitat i potenciar l'ocupabilitat futura de l'alumnat

Foto de l'autor d'aquesta experiéncia

En un context educatiu cada cop més influenciat per la intel·ligència artificial (IA), aquest projecte d'innovació docent aborda dues preguntes clau: “Pot una breu píndola formativa augmentar la sensibilització sobre l'ús ètic de la IA en els àmbits acadèmic i laboral?" i "Com avaluar l'aprenentatge de l'alumnat mitjançant feines pràctiques, garantint la integritat acadèmica en temps d'IA?".

La metodologia del projecte consta de tres fases principals. A la primera, es dissenya una píndola formativa sobre l'ús ètic de la IA. A la segona fase, el professorat imparteix aquesta formació en una assignatura específica i s'avalua mitjançant un qüestionari de satisfacció. A la tercera fase, s'assigna un treball grupal en què l'alumnat ha d'explicar les aportacions i l'ús de la IA, i així es promou la transparència i la integritat acadèmica.

El projecte no només respon a una necessitat educativa actual, sinó que també prepara l'alumnat per enfrontar un entorn laboral en què la IA jugarà un rol essencial. Aquest enfocament fomenta competències clau com ara el pensament crític, el treball en equip i la prevenció del plagi, cultivant una cultura de responsabilitat i ètica en l'ús de la IA.

L'anàlisi dels resultats permetrà ajustar la píndola formativa i implementar-la a altres assignatures, fet que adapta  les instruccions dels treballs grupals per tal d’avaluar adequadament en el context de l'ús de la IA.

Participants:

Norberta Martínez Fuentes
Lucía Rotger García
Juan Miguel Ribera Puchades
Francisco Rejón Guardia
Joanna Blahopoulou
Silvia Ortiz Bonnin

Línia temàtica: Aplicacions de la IA en la docència i l’avaluació

Data de presentació: febrer de 2025, a les VII Jornades d’Experiències Docents