La IA en el món acadèmic i professional: una píldora formativa sobre oportunitats i riscos

Foto de l'autor d'aquesta experiéncia

El projecte que presentem és una iniciativa que sorgeix com a resposta a les necessitats i demandes identificades en una recerca prèvia sobre l'ús d'intel·ligència artificial (IA) en l'àmbit educatiu, en la qual van participar 660 estudiants de la UIB.

Els resultats de la recerca van mostrar que el 39% dels participants, és a dir, 250 alumnes, estarien interessats/as a rebre formació sobre l'ús ètic d'eines d'IA, com ChatGPT.

A conseqüència d'aquest interès expressat per l'alumnat, dissenyam una píndola formativa que cerca abordar el doble repte de promoure l'honestedat acadèmica i prevenir l'ús inadequat d'eines d'IA en contextos d'avaluació; i, per altra banda, dotar l'alumnat de competències clau a IA perquè puguin respondre a les exigències de l'entorn laboral actual i futur. A través d'activitats pràctiques, exercicis de reflexió i debats ètics, els participants aprenen tant sobre les oportunitats com sobre els riscos associats a l'ús d'IA a l'educació i a l'àmbit professional. L'objectiu és preparar-los per a ús responsable i estratègic d'aquestes tecnologies.

La píndola formativa va rebre una valoració excel·lent, amb el 91,3% de l'alumnat satisfet i disposat a recomanar-ho. Van destacar la claredat dels objectius i continguts (100%) i la satisfacció amb la participació generada a la sessió (95,7%). A més, l'alumnat va mostrar interès en futurs tallers pràctics sobre l'ús quotidià de la IA i millorar la formulació de preguntes (prompts) per optimitzar la seva interacció amb aquestes eines.

Participants:

Joanna Blahopoulou
Silvia Ortiz Bonnin

Línia temàtica: Aplicacions de la IA en la docència i l’avaluació

Data de presentació: febrer de 2025, a les VII Jornades d’Experiències Docents