Una experiència pilot d’ús de xarxes neuronals per a l’aprenentatge de classificacions geomètriques en l’alumnat de 4t del grau d’Educació Primària
Les metodologies clàssiques emprades en l’ensenyament de les matemàtiques s’han caracteritzat durant molt de temps en aplicar estratègies centrades exclusivament en la mecanització i memorització. Fet molt patent en el cas de la Geometria, i més particularment, en temàtiques tan importants com la classificació de figures geomètriques planes o tridimensionals. Aquest tipus de pràctiques limiten el desenvolupament del raonament, l'anàlisi crítica, la visualització i la percepció de les propietats geomètriques essencials que permeten establir les conegudes classificacions. Per això, resulta d'interès que els nostres estudiants del grau d’Educació Primària es familiaritzin amb metodologies i coneguin activitats i recursos (materials i tecnològics) que potenciïn la comprensió i l'anàlisi d'aquestes propietats geomètriques.
La intel·ligència artificial agafa cada vegada més pes en el nostre dia a dia, fet que es constata fàcilment pels nombrosos camps on s’està aplicant, entre els quals tenim la docència. En aquesta direcció, el nostre alumnat de Didàctica de les Matemàtiques II, de quart curs del grau en Educació Primària ja ha pogut experimentar amb ChatGPT, fent ús d’aquest recurs per la confecció d’activitats. En aquesta experiència pilot, es presenta Learning ML, que és una xarxa neural que permetrà al nostre alumnat experimentar la dificultat d’establir classificacions geomètriques a partir de l’entrenament d'aquesta. Aquesta metodologia no sols afavoreix l'aprenentatge de la classificació geomètrica, sinó que també promou l'anàlisi reflexiva, la creativitat i el disseny de problemes matemàtics interactius, tot enriquint la seva formació com a futurs mestres.
Participants:
Juan Miguel Ribera Puchades
Juan Vicente Riera Clapés
Ricardo Figuerola Lozano
Línia temàtica: Estratègies metodològiques d'innovació docent
Data de presentació: febrer de 2025, a les VII Jornades d’Experiències Docents