Incrementar la motivació i implicació dels alumnes mitjançant projecte de recerca integrant seminaris i pràctiques de laboratori
Els seminaris en grups mitjans poden contribuir a la pèrdua de motivació de l’alumnat si es limiten a transmetre informació de manera similar a les classes teòriques o amb activitats mecàniques i repetitives.
L'objectiu d'aquest projecte va ser desenvolupar un disseny integrat de seminaris i pràctiques que fos motivador i on l’alumnat participés activament en el procés d’aprenentatge. Es va dur a terme a l’assignatura de Bioquímica Ecològica, una optativa de quart curs del Grau de Biologia. Durant els seminaris, es van treballar primer les parts d'un projecte de recerca per elaborar-ne un de manera autònoma, amb suport del professorat. Un cop finalitzat el projecte, es va organitzar una sortida de camp per recollir mostres dins del marc del projecte dissenyat. A les sessions de pràctiques de laboratori es van fer algunes de les determinacions bioquímiques proposades, i els resultats obtinguts es van treballar en les últimes sessions de seminaris i es van presentar com un pòster. Mitjançant una enquesta final, els alumnes es van mostrar satisfets amb la nova metodologia, per la qual cosa es va valorar l'aplicació pràctica i real dels continguts teòrics, i així augmentà la seva motivació i interès per la matèria. En conclusió, el desenvolupament integrat d’un projecte de recerca en les sessions de seminaris i pràctiques de laboratori ha rebut una valoració molt positiva per part dels estudiants.
Participants:
Antoni Sureda
Margalida Monserrat-Mesquida
Maria Magdalena Quetglas-Llabrés
Maria del Mar Ribas
Montserrat Compa
Manuel Jiménez
Xavier Capó
Silvia Tejada
Línia temàtica: Estratègies metodològiques d'innovació docent
Data de presentació: febrer de 2025, a les VII Jornades d’Experiències Docents