Museus i aules: un catalitzador per al debat i la reflexió crítica
La connexió entre els museus, en general, i els museus d’art contemporani, en particular, representa una oportunitat valuosa per enriquir l’aprenentatge dels alumnes. Actualment, des de les institucions educatives –des de l’escola fins a la universitat– ens enfrontam al repte d’estimular la creativitat i el pensament crític dels estudiants.
Des de les assignatures de l’àrea d’expressió artística del Grau d’Educació Infantil, del Grau d’Educació Primària i del Màster Universitari en Formació del Professorat, consideram que una aliança amb els museus és absolutament necessària per a la formació dels futurs docents. Aquesta col·laboració no només beneficia l’àmbit de l’educació artística, sinó que també esdevé un recurs transversal per abordar qüestions socials i culturals des d’una perspectiva creativa i inclusiva.
En aquesta línia, hem establert una col·laboració entre la universitat i l’equip educatiu d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma per formar l’alumnat a través de les propostes artístiques que es presenten al museu.
Ens agradaria compartir algunes de les experiències que hem desenvolupat aquest passat semestre amb els alumnes i el museu. Aquestes experiències han explorat temes transversals com la normativització, l’exclusió, l’escriptura, el poder i la identitat. Mitjançant dinàmiques interactives i metodologies participatives, hem fomentat una relació activa i reflexiva entre els estudiants i les obres d’art contemporani, convertint aquestes experiències en un catalitzador per al debat i la reflexió crítica.
Participants:
Caterina Ramon Bordoi
Margalida Marí Pomar
Magdalena Jaume Adrover
Línia temàtica: Estratègies metodològiques d'innovació docent
Data de presentació: febrer de 2025, a les VII Jornades d’Experiències Docents