Pro Tip: descobreix, crea i edita PROtocols i TIPs de laboratori

Foto de l'autor d'aquesta experiéncia

Les xarxes socials s’utilitzen pràcticament a tots els àmbits de la vida. Aquest fet es veu clarament en els estudiants universitaris actuals, els quals les fan servir no només per comunicar-se o com a eina d’entreteniment, sinó també com a mitjà font per cercar consells i trucs o per estar al dia dels darrers descobriments científics. 

El present projecte es va enfocar en la utilització de TikTok com a metodologia educativa per fomentar l’aprenentatge de l’alumnat de l’assignatura Laboratori Integrat I (21508, 6 ECTS) del Grau en Bioquímica. 

Es va pretendre que l’alumnat, en grups cooperatius (4-6 persones), es fes càrrec d’adaptar un protocol de laboratori concret (en format escrit, disponibles en PDF a l’Aula Virtual de l’assignatura) al format de vídeo propi de TikTok. D’aquesta manera, s’esperava que, duent a terme aquesta proposta, es fomentés la motivació per aprendre de manera significativa els continguts del protocol (contextualització, fonament teòric, aplicabilitat i resultats obtinguts) i l’aprenentatge entre iguals, ja que cada grup es feia responsable d’un protocol concret per compartir-ho després amb la resta d’alumnat. Posteriorment, i aprofitant el caràcter integrat de les diferents determinacions realitzades durant aquestes pràctiques, les quals varen estar centrades a caracteritzar els canvis metabòlics associats al dejuni a animals d’investigació, es va enregistrar un vídeo grupal. En aquest enregistrament es van mostrar els resultats obtinguts de manera global i raonada, amb l’objectiu final d’integrar els coneixements apresos durant les pràctiques amb els coneixements previs i nous que havien d’adquirir per a la realització d’aquest projecte.

Participants:

Ana María Rodríguez Guerrero
Sebastià Galmés Monroig
Catalina Amadora Pomar Oliver
Joan Ribot Riutort
Ana Valle Cabello

Línia temàtica: Estratègies metodològiques d'innovació docent

Data de presentació: febrer de 2025, a les VII Jornades d’Experiències Docents