Protocol d'actuació i estudi de viabilitat d'un programa de descansos actius a l'aula universitària
Introducció:
Els adults joves practiquen menys activitat física i acumulen més temps sedentari del recomanat, la qual cosa té efectes negatius sobre la salut cardiometabòlica i mental. Els descansos actius (DA), que consisteixen a fer una pausa breu d'exercici a l'aula, poden ser una eina efectiva per reduir aquesta problemàtica, a més de millorar l'interès, la motivació i el rendiment cognitiu. Hi ha pocs estudis que hagin avaluat la viabilitat i l'acceptació de programes de DA en l’alumnat universitari.
Objectiu:
Avaluar l'acceptabilitat i la viabilitat d'un programa de DA en estudiants universitaris.
Metodologia:
Disseny experimental contrabalancejat de dos braços d’intervenció. Es va recollir una mostra de 96 estudiants universitaris (26,4% dones), distribuïts en grup control (sense DA) i grup experimental (amb DA). La intervenció va consistir a fer un DA de 5 minuts de durada a mitjan classe. La intervenció va durar 10 setmanes, durant les quals, aleatòriament, es va combinar fer i no fer descans actiu.
Resultats:
Es van completar 753 registres, 434 (57,6%) en sessions amb DA i 319 (42,4%) en sessions sense DA. D'acord amb l'alumnat, els DA van ser interessants (X = 3,94; Desviació Estàndard = 1,17) sobre 5 punts; van servir per reactivar-se (3,96; 1,21); Van millorar l'atenció i la concentració (3,80; 1,16); l'ambient de l'aula (3,92; 1,08) i el procés d'ensenyament-aprenentatge (3,76; 1,29); i els agradaria repetir-los (3,92; 1,23).
Conclusions:
Els estudiants van considerar que els DA són viables i factibles per fer-los a l'aula universitària i que aquests milloren la concentració, l'atenció i el clima d'aula.
Participants:
Aina Maria Galmés Panadés
Josep Vidal Conti
Olalla Garcia
Línia temàtica: Estratègies metodològiques d'innovació docent
Data de presentació: febrer de 2025, a les VII Jornades d’Experiències Docents