III Jornades d'Experiències Docents 2021

Imatge 1

Ja és el tercer any que organitzam les Jornades d’Experiències Docents a la nostra universitat. Aquest darrer any, marcat per la pandèmia, ha estat molt especial i excepcional a tots els nivells. A conseqüència d’això, hem hagut de canviar la manera de fer vida social, de treballar, d’ensenyar i d’aprendre; ens hem hagut d’adaptar a la nova situació sobrevinguda. Dins aquest marc, plantejam aquestes jornades com un espai on els docents puguem compartir tot allò que hem après en aquesta pandèmia i explicar-ho, i on puguem contar com ho hem fet per continuar ensenyant i formant, per no interrompre el desenvolupament d’una tasca tan important com la docent.

Les jornades també s’adaptaran a la nova situació. Durant aquests darrers mesos hem après que no cal ser en un mateix lloc físic per compartir idees. Per aquest motiu, i atès que encara no és el moment adequat per poder-nos reunir en persona, aquestes jornades es faran, per primera vegada, en línia.

Així, entre el 19 i el 23 d’abril tindrem un espai per compartir la nostra pràctica docent, per posar-la en comú, per dialogar-hi, per exposar com la vàrem haver d’adaptar d’una manera tan sobtada a la nova situació sociosanitària.

Et proposam, doncs, que comparteixis, amb la comunitat universitària, quina ha estat la teva experiència durant aquests mesos de pandèmia: quines estratègies de comunicació hi has posat en marxa per estar en contacte amb els estudiants; quina ha estat la teva alternativa a les classes presencials; de quina manera hi has adaptat les proves d’avaluació que has fet de manera no presencial. La idea és que ens expliquis quines dificultats hi has trobat, com les has resolt, com has innovat...

Serà un plaer comptar amb la teva participació. Així mateix, esperam que les jornades siguin del teu interès.

Amb tu caminam, aprenem i construïm!

Línies temàtiques

Les jornades tractaran sobre tot allò que hem après durant aquest darrer any; les línies temàtiques principals en serien les següents:

 • Estratègies de comunicació
 • La comunicació amb els estudiants és essencial per continuar la docència de manera no presencial, perquè els alumnes no se'n desconnectin i se sentin acompanyats al llarg del seu procés d'aprenentatge.

 • Alternatives a les classes presencials
 • De sobte vàrem haver de substituir les dinàmiques presencials (classes, pràctiques, seminaris...) per dinàmiques no presencials. Quina ha estat la teva alternativa a les classes presencials? Si has fet videoconferència, com ha anat la teva experiència? Quines dinàmiques hi has utilitzat? Quines t’hi han funcionat? Quines no? Què en canviaries? Ho has fet d’una altra manera? Si és així, aleshores ens agradaria conèixer-la i saber quins resultats n’has obtingut. 

 • Proves d’avaluació no presencial
 • Les estratègies de seguiment i avaluació dels alumnes també varen ser un repte pel que fa a l’adaptació a la docència no presencial: calia trobar la manera d’establir-les i facilitar-les. Sobre això, quins dubtes et varen sorgir? Quines alternatives a una prova d’avaluació presencial hi vares utilitzar? Varen ser bons els resultats? Quines en continuaràs implementant? Quines en canviaries?... 

 • Activitats formatives sense avaluació
 • És possible que hagis dut a terme altres activitats formatives addicionals que no només pretenien substituir les classes presencials, sense cap pes a l’avaluació, i que varen resultar ser un bon complement d’aprenentatge per als estudiants. Quins han estat aquests complements formatius? Continuaràs implementant-los en el futur? Quin n’ha estat el resultat?

Organització

Aquestes jornades es faran completament en línia. Per a això, s’activarà un espai a Aula digital per a les III Jornades d’Experiències Docents, al qual tindràs accés com a professor.

En aquest espai trobaràs les experiències que hauran compartit els altres docents, en format vídeo. Al costat de cada vídeo, hi haurà un fòrum perquè els autors puguin ampliar-ne la informació, fer-ne aclariments..., i també perquè els assistents a les jornades plantegin preguntes i comentaris sobre l’experiència; d’aquesta manera, esdevindrà un espai de diàleg i d’intercanvi d’idees.

Així mateix, dins aquest espai de les III Jornades d’Experiències Docents hi haurà l’accés a les sessions que es faran de manera síncrona a través de Zoom, com ara les conferències o les taules rodones. 

Programa

Les jornades es faran entre el 19 i el 23 d’abril. Durant aquesta setmana podràs visualitzar les experiències i podràs intervenir en els diferents fòrums habilitats per a cada línia temàtica.

21 d'abril

 • 16.30 h Conferència: La digitalització de la Universitat: innovar per a transformar. A càrrec de Mercè Gisbert, professora catedràtica del Departament de Pedagogia a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, especialitzada en l’estudi i la investigació de les tecnologies aplicades a l’educació. @Merce_GAccés a la sala.

Taules rodones

Accés a les sales

20 d’abril de 12 a 13 h

21 d’abril de 12 a 13 h

22 d’abril de 12 a 13 h

Comunicacions

Alternatives a les classes presencials

Estratègies de comunicació

Proves d’avaluació no presencial

Activitats formatives sense avaluació

Condicions de participació

Si vols participar a les III Jornades d’Experiències docents, has d’emplenar el formulari de participació que trobaràs a UIBdigital. La data límit per enviar-lo és dia 10 de març.

Un cop acceptada la teva experiència, hauràs de fer un vídeo per explicar-la. Aquest vídeo es penjarà a l’espai activat a Aula digital per a les jornades, i també s’hi habilitarà un fòrum perquè els assistents puguin fer preguntes i comentaris a l’autor, a fi que es converteixi en un espai d’intercanvi d’idees.

Les experiències s’hi han d’explicar a través d’un vídeo d’una durada no superior a deu minuts. És imprescindible que la qualitat d’àudio del vídeo sigui bona.

Així mateix, és preferible explicar l’experiència utilitzant imatges o vídeos amb exemples concrets,  comentats, i afegint-hi paraules breus que remarquin els conceptes clau que s'hi exposen.

Aquí teniu algunes ajudes que podeu consultar:

Si necessitau ajuda per fer el vídeo, podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a jornades.docents@uib.cat.

Dates importants

 • Data límit per enviar les propostes de comunicació: 10 de març
 • Data d’acceptació de les propostes de comunicació: 12 de març
 • Data límit per enviar les videoexperiències: 26 de març

Dubtes o suggeriments

Si tens cap dubte o suggeriment, emplena aquest formulari.