Certificat

Certificat d’ús d’Aula digital com a recurs docent

 

Per a què s’emet un Certificat d’ús d’Aula digital com a recurs docent?

D’acord amb el que estableix el FOU 347 (Acord executiu pel qual es regula l’activitat docent a les assignatures de les titulacions de grau), i tal com es va aprovar a la sessió ordinària del Consell de Direcció del dia 15 de maig de 2012, Campus Digital emetrà la certificació de l’ús d’Aula digital com a recurs docent, per tal de reconèixer la seva especial dedicació al professorat que hagi demostrat aquests mèrits.

Aquest certificat és el resultat d’una valoració objectiva de l’ús d’Aula digital com a suport a la docència, posant especial èmfasi en la quantitat i diversitat de les eines disponibles dins la plataforma. Les activitats que no tinguin ni ús ni registre no formaran part del recompte per a l’obtenció d’aquest certificat. De la mateixa manera, entendrem que aquells recursos (documents, enllaços…) que no estiguin visibles per als estudiants no s’han utilitzat durant el curs, per la qual cosa tampoc no es comptabilitzaran.

Per tal d'expedir aquest certificat, Campus Digital accedirà a l'assignatura amb la finalitat de constatar la veracitat de les dades aportades pel docent al formulari corresponent i el compliment de les condicions que tot seguit es detallen.

Quins aspectes es tenen en compte per obtenir el certificat?

Aspectes que es valoraran per a l’obtenció del certificat:

  • Usar Aula digital per explicar el procés de feina de l’alumne en l’assignatura
  • Emprar alternatives en l’organització de continguts (interfície gràfica d’usuari de l’assignatura)
  • Usar materials digitals de suport a la docència d’elaboració pròpia o fets amb l’ajuda que s’ofereix des de Campus Digital
  • Utilitzar les eines de comunicació
  • Posar a la disposició de l'alumnat materials o recursos per facilitar la comprensió dels continguts (per exemple: articles, enllaços a documents, presentacions de l'assignatura, vídeos o altres materials multimèdia…)
  • Utilitzar diferents eines a través de la plataforma per proposar activitats d'aprenentatge, fer-ne el seguiment i l'avaluació, i fomentar-hi la participació de l'alumnat

Com es valoren aquests aspectes?

Els criteris que se segueixen per valorar les assignatures, a partir del curs 2019-20, es duran a terme d’acord amb l’ús que es fa de la plataforma Aula digital (i d’altres possibles eines externes).

Així mateix, s'observa que diversos d'aquests criteris contribueixen al treball en la competència digital docent, d'acord amb les àrees que estableix el marc comú de competència digital docent, (publicat al BOE de 13 de juliol de 2020).

1. Orientacions per als estudiants

Els estudiants empren Aula digital com a eina de treball a cada assignatura. El que se n’espera, a cada una d’aquestes assignatures, és el que hi ha previst a la guia docent, publicada en obert a la web de la UIB, dins la secció Estudia a la UIB.

Amb l’objectiu de valorar la transparència pel que fa al procés de treball que se segueix a cada assignatura, valorarem de manera positiva els aspectes següents:

  • Enllaç a la guia docent a través d’un apartat de fàcil accés, des de cada assignatura: 1 punt
  • Explicació, usant text, dels punts més destacables de la guia, des d’Aula digital i a un apartat de fàcil accés: 1 punt
  • Explicació, emprant vídeo, per presentar l’assignatura i explicar-ne el procés de treball: 2 punts
  • Utilització de les eines d’Aula digital per planificar l’assignatura i gestionar-la: eines per a l’organització de l’assignatura (gestió de tutories, gestió de grups, ús del calendari, ús d’assistència…): 1 punt per cada eina que s’hi empri

2. Utilització d’eines de comunicació

Les estratègies de comunicació afavoreixen la interacció entre el professor i l'alumne, i, també, entre els estudiants; ens permeten, entre altres opcions, fer tutories electròniques individualitzades, notificar i comentar aspectes organitzatius de l’assignatura, resoldre els dubtes plantejats pels estudiants, etc. Les eines de comunicació que es tenen en compte per dur a terme el barem són les següents (es comptabilitzarà 1 punt per cada eina de comunicació que s’hi empri; en el cas de l'eina de videoconferència d'escriptori es comptabilitzaran 2 punts):

  • Tauler d'anuncis
  • Fòrum general
  • Comunicació per grups
  • Correu institucional i/o correu intern d’Aula digital
  • Eina de videoconferència d'escriptori

3. Ús de la interfície d’usuari

Aula digital permet presentar els continguts de manera contínua, l’un sota l’altre. Aquest format és el més habitual. El seu ús és correcte i, a l’efecte d’aquest certificat, aquest aspecte no suposa una puntuació major o menor.

En cas d’utilitzar altres formats (de botons, de graella, d’un tema per pestanya, etc.) s’obtindrà un punt extra.

4. Activitats d’aprenentatge

Entenem per activitats d’aprenentatge aquelles propostes docents adreçades a l’alumnat que s’encaminen a l’adquisició de continguts determinats i a la consecució dels objectius establerts. Aquestes activitats s’han de dur a terme utilitzant alguna de les eines disponibles a Aula digital, com, per exemple:

La valoració d’aquest apartat es farà de la manera següent:

  • 1 punt per cada activitat feta, amb un màxim de 4 punts
  • 1 punt per cada eina diferent emprada. S’obtindrà un punt extra per a les eines Base de dades i SCORM, atesa la seva major dificultat d’ús, amb un màxim de 4 punts

5. Lliurament d’activitats i avaluació

Es tracta de la utilització d’eines que tenen per finalitat el lliurament de treballs fets per l’alumnat o bé d’eines que permeten l’avaluació dels continguts adquirits.

La valoració d’aquest apartat es farà de la manera següent:

  • 1 punt per cada activitat feta, amb un màxim de 4 punts
  • 1 punt per cada eina diferent emprada. S’obtindrà un punt extra per les eines Qüestionaris i Taller, atesa la seva major dificultat d’ús, amb un màxim de 4 punts

6. Recursos (materials per aprendre)

Per afavorir l’aprenentatge dels estudiants, cal posar al seu abast materials que desenvolupin els continguts de l’assignatura, o materials complementaris que ajudin a aprofundir en els temes o ampliar-los.

Tant els materials de continguts bàsics com els d’ampliació poden abraçar diversos tipus i formats: documents de text, enllaços a pàgines web, presentacions, animacions, vídeos, etc.

Aquests materials poden ser d’elaboració pròpia, o fets amb l’ajuda que s’ofereix des de Campus Digital o bé amb ajuda aliena.

La valoració d’aquest apartat es farà en funció de la quantitat de recursos que hi ha disponibles a l’assignatura i el seu format.

En el cas de documents de text (PDF, Word, PPT, etc.) i enllaços externs, se seguirà la puntuació següent:

menys de 10

de 10 a 20

de 21 a 40

de 41 a 50

més de 50

1 punt

2 punts

3 punts

4 punts

5 punts

Per a altres tipus de formats:

  • 3 punts extra en el cas d’elaborar PDF interactius
  • 2 punts per cada vídeo d’elaboració pròpia
  • 3 punts per cada vídeo interactiu d’elaboració pròpia (on s’hagin usat eines que possibilitin la interacció de l’alumne amb el vídeo; per exemple, Edpuzzle o vídeos 360º amb zones interactives, etc.)
  • 2 punts per cada podcast d’elaboració pròpia

7. Utilització d'eines externes a Aula digital

Es tindrà en compte la creació i utilització d’eines digitals externes a Aula digital (blogs, xarxes socials, marcadors socials). Aquestes eines només formaran part del recompte si l’eina és creada/gestionada pel professorat i/o l’alumnat de l’assignatura amb una finalitat didàctica.

Per poder-ne fer la valoració, els enllaços de les eines digitals externes han d’estar disponibles a Aula digital o bé s’han d’especificar dins el camp d’observacions generals de la sol·licitud.

La valoració d’aquest apartat es farà de la manera següent:

  • 1 punt per cada activitat feta, amb un màxim de 4 punts
  • 1 punt per cada eina diferent emprada, amb un màxim de 4 punts

8. Utilització de material que no compleix l’acord d’ús d’Aula digital

Si s’empren materials dels quals no es tenen els drets d’ús, s’incompleix l’acord signat pel docent; en conseqüència, no s’obtindrà el certificat.

Quins materials, que no són d'autoria pròpia, puc posar a la disposició dels estudiants a través d'Aula digital?

Com se sol·licita aquest certificat?

Quan hagi acabat el semestre en què s’imparteix l’assignatura, es pot sol·licitar el Certificat d’ús d’Aula digital com a recurs docent a través del catàleg de procediments de la Seu electrònica, a l’apartat Personal Docent i Investigador. Un cop rebuda la sol·licitud, Campus Digital hi accedirà per revisar les dades que heu emplenat.

Per tal d’obtenir el certificat s’ha d’aconseguir, com a mínim, una puntuació total de 12 punts per a les assignatures de 6 crèdits, i de 10 punts per a les de 3 o 3,5 crèdits.

No se certifiquen les assignatures corresponents al treball de fi de grau ni al treball de fi de màster. Els espais per a aquestes assignatures s’utilitzen, bàsicament, per comunicar-se amb els alumnes, per tutoritzar-los i per lliurar els treballs. Així doncs, no són assignatures amb docència i, com a conseqüència d’això, l’ús que s’hi fa de les eines d’Aula digital i d’altres no compleix les condicions mínimes requerides.